Nutričné hodnoty zelených potravín

Nutričné hodnoty zelených potravín

0 149

Aj nutričné hodnoty zelených potravín nám ukazujú, že je skutočne potrebné vedieť o všetkých skupinách potravín a o tom, čo telu prinášajú. Zelené potraviny môžu byť pre človeka tým najlepším jedlom, čo tiež znamená, že majú neuveriteľne výživné a liečivé vlastnosti. Je dôležité aby ste mali na pamäti, že zelené potraviny tvoria 40% šimpanzej stravy, podľa ktorej bola raw diéta vytvorená. Ľudia s týmito tvormi zdieľajú 99,4% rovnakých génov.

Zelené potraviny boli vždy klasifikované ako zelenina, ale s veľkým množstvom z nich bolo nakladané ako s odpadom, pokiaľ ich nebolo možné použiť v šaláte. Zelené potraviny však dostali od prírody do vienka perfektnú kombináciu bielkovín, vlákniny a chlorofylu.

Všeobecné fakty o nutričných hodnotách potravín

Stále ešte nemáte kompletné informácie o výžive zo zeleniny, ale zdá sa, že primárne skupiny potravín, ktorým zodpovedá ľudská výživa potrebujete poznať najviac. Vo všeobecnosti sú zelené potraviny:

  • jedlo, ktoré pomáha tráviť ďalšie potraviny
  • potraviny, ktoré môžu byť v kombinácii s iným jedlom
  • vynikajúcim zdrojom bielkovín a vlákniny
  • majú jednoduché využitie pre telo
  • naším hlavným zdrojom chlorofylu

Výhody chlorofylu

Všetky druhy zeleniny obsahujú obrovské množstvo chlorofylu a vysokou koncentráciou minerálov. Sú silnými črevnými čističmi, že by mali byť kombinované s inými druhmi ovocia a zeleniny a to najmä pri odšťavovaní. Chlorofyl je ako tekuté slnko a má nasledovné účinky:

  • podporuje stavbu krv
  • pôsobia v tele ako zásada
  • ničí toxíny
  • pomáha čistiť pečeň a hrubé črevo
  • upokojuje a opravuje tkanivo
  • pomáha budovaniu svalov a kostí
  • vytvorí enzýmy a hormóny
  • eliminuje telesné pachy a zápach z úst
  • odoláva baktériám
  • pomáha hojeniu
  • pomáha výtoku hlienu
  • zlepšuje videnie

Nutričné hodnoty v konkrétnych zelených potravinách

Nižšie uvedené zelené potraviny, sú bežné k dispozícii na väčšine trhov. Poďme sa teda pozrieť, aké spoločné liečebné a výživné vlastnosti, tieto zelené potraviny majú.

Rukola

  • neutralizuje kyslý odpad v krvi a lymfatickom systéme
  • chráni pokožku pred slnkom a zabraňuje akné
  • má antibiotické a antivírusové vlastnosti
  • chráni bunky pred radiáciou
  • vytvára zdravé vlasy

Kapusta

  • lieči vredy a prospieva žalúdku
  • má čistiace vlastnosti – rozbíja odpadové látky v črevách
  • zvlhčuje črevá a lieči zápchu
  • zlepšuje trávenie
  • lieči duševné depresie a podráždenosť
  • ničí parazity a čistí krv
  • znižuje zápal
  • buduje silné kosti

Púpava

  • môže byť považovaná za najlepšiu zelenú potravinu vôbec
  • lieči hepatitídu, poruchy obličiek a pečene, ako sú obličkové kamene, žltačka a cirhóza
  • prírodné diuretikum, podporuje celý tráviaci systém a zvyšuje výdaj moču, vyplavovanie toxínov a prebytočných solí z obličiek
  • napravuje chrbticu a ochorenia kostí, a dáva silu a pevnosť zubom
  • kŕmi zdravé baktérie v črevách
  • má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi
  • lieči pálenie záhy a poruchy trávenia
  • zmierňuje zápchu
  • pomáha znižovať vysoký krvný tlak
  • má antibakteriálne vlastnosti
  • má pozitívne účinky pre horné dýchacie cesty

Čakanka

  • má blízko k púpave
  • vyživuje očné nervy a svalový systém, opravuje mnoho očných chýb
  • pomáha pri astme a sennej nádche
  • je výborným krvným tonikom
  • je prospešná pre slezinu
  • je dobrá pre disfunkciu pečene a žlčníka

Zimná kapusta

  • má podobné účinky ako kapusta
  • podporuje krvnú zrážanlivosť
  • chráni srdce
  • pomáha budovať silné kosti
  • pomáha ľahkému preťaženiu pľúc
  • lieči vredy

Šalát

  • diuretikum
  • má upokojujúce vlastnosti
  • oživuje svalové tkanivo, mozog a nervy,
  • udržiava normálnu tekutosť krvi
  • pomáha pri správnej údržbe pleti a vlasov
  • poskytuje úľavu od tuberkulózy a žalúdočných porúch
  • rímsky šalát vyživuje kôru nadobličiek a udržiava telo v rovnováhe

Zelená horčica

  • odstraňuje hlien
  • uvoľňuje preťaženie hrudníka
  • zlepšuje krvný obeh

Petržlen/Paštrnák

  • pomáha udržiavať normálnu činnosť nadobličiek a štítnej žľazy
  • je dobrý pre urogenitálny trakt, najmä žlčník, obličky, a vyplavovanie kameňov z močového mechúra
  • má pozitívne účinky pre oči a očný nervový systém
  • užitočný pri ušných infekciách, bolestiach ucha a hluchote
  • pôsobí proti zlému tráveniu

Špenát

  • životne dôležitá potravina pre celý tráviaci trakt – čistí a regeneruje ho
  • uvoľňuje zápchu
  • vyživuje zuby a ďasná
  • čistí krv od toxínov
  • lieči vredy, srdce, vysoký a nízky krvný tlak, artritídu a ďalšie poruchy vzniknuté v dôsledku odpadových látok v hrubom čreve

Žerucha

  • čistí a regeneruje krv
  • zvyšuje množstvo kyslíka v krvi
  • zlepšuje krvný obeh
  • neutralizuje odpad v lymfatickom systéme
  • podporuje zdravie kostí
  • pomáha budovať imunitný systém
  • zmierňuje nádory
  • zlepšuje nočné videnie
  • zlepšuje trávenie, stimuluje produkciu žlče
  • je dobrým liekom na žltačku, močové ťažkosti a mumps

Ostatné zelené potraviny

  • zelená repa
  • mrkva
  • listová zeleninu
  • mangold
  • francúzsky šťaveľ
  • okrúhlica
  • bok Choy
  • listy z viniča
  • tekvicové listy
  • reďkovky
  • divo rastúce zelené potraviny, ako mrlík biely, kvety sedmokrásky, rožec roľný a portulaka kapustná
  • koriander (vytiahne ťažké kovy z tela)

Využitie zelených potravín v šťavách a smoothies

Dva najjednoduchšie a najlepšie spôsoby, ako konzumovať dostatočné množstvo zeleniny v strave sú:

  1. Zelené smoothies – kombinujúce ovocie a zeleninu
  2. Šťavy – kombinujúce ovocie, zeleninu a zelené potraviny. Pretože zelené potraviny sú tak silné, že je najlepšie ich kombinovať s inými potravinami, a to najmä pri odšťavovaní.

PODOBNÉ ČLÁNKY

ŽIADNE KOMENTÁRE

Nechajte odkaz