Nutričné hodnoty zeleniny

Nutričné hodnoty zeleniny

0 109

To, že sa oboznámite s nutričnými hodnotami zeleniny je dôležité najmä preto, aby ste ju mohli konzumovať podľa konkrétnych potrieb – pravidelne, možno štyrikrát až šesťkrát denne. Zelenina obsahuje všetky aminokyseliny, minerály, soli, enzýmy a vitamíny potrebné pre telo. Rovnako ako aj ovocie, zelenina by mala byť konzumovaná v sezóne a striedmo v regióne, v ktorom je pestovaná.

Hlavné fakty o zeleninovej výžive

  • Zelenina buduje a regeneruje telo.
  • Zelenina pomáha v procese očisty.
  • Zelenina čistí a obnovuje krv.
  • Zelenina oslobodzuje telo od degeneratívnych ochorení.

Nutričné hodnoty konkrétnej zeleniny

Rovnako ako ovocie, aj zeleninu je vhodné odšťavovať. Tento proces sústreďuje čistiace, stavebné a regeneračné vlastnosti. Nižšie sú uvedené niektoré špecifické liečivé a výživné vlastnosti niektorých druhov zeleniny:

Špargľa

  • je diuretikom, vhodným pre čistenie obličiek
  • zvlhčuje pľúca
  • pomáha pri cukrovke, anémii a tuberkulóze
  • lieči reumatizmus

Repa

  • pamáha tvorbe krvi
  • má čistiaci účinok na pečeň
  • používa sa pri menštruačných poruchách, najmä počas menopauzy, pre reguláciu hormónov

Brokolica

  • používa sa pri zápaloch očí a krátkozrakosti
  • diuretikum
  • účinky na drsnú pokožku

Mrkva

  • normalizuje celý systém
  • zlepšuje a udržuje štruktúru kostí a zubov
  • účinná proti nákaze a rakovinových podmienkach
  • zlepšuje pečeňové a črevné funkcie
  • dobrá pre hrubé črevo (najmä špenát – šťavy)
  • prospieva koži
  • je účinná pri bolesiach uší a hluchote
  • lieči šeroslepotu
  • vyživuje optický systém
  • stimuluje zneškodňovanie odpadov
  • má pozitívne účinky na pľúca

Zeler

  • pozívne účinky na žalúdok a slezinu-pankreas, pečeň a žlčník
  • upokojuje pečeň
  • zlepšuje trávenie
  • čistí krv
  • pomáha obnoviť kĺby, kosti, cievy a všetky spojivového tkaniva
  • užitočný pri liečbe reumatizmu, artritídy, dny a zápalu nervov
  • lieči obličky, cukrovku a osteoporózu

Uhorky

  • najlepšie prírodné diuretikum
  • čistia krv a obličky
  • neutralizujú toxíny a upokojujú depresie
  • prospievajú srdcu, slezine-slinivky, žalúdku a hrubému črevu
  • zvlhčujú pľúca
  • čistia pleť
  • pomáhajú tráveniu
  • liečia obličky a močový mechúr infekcie
  • pomáhajú aj vysoký a nízky krvný tlak
  • pomáhajú zubom, ďasnám, nechtom, vlasom aj pleti

Baklažán

  • znižuje opuchy
  • vymaže stagnujúcu krv, rozpúšťa nádory, ktoré dopadajú predovšetkým na maternicu
  • znižuje krvácanie
  • obnovuje tepny a zabraňuje mŕtvici
  • lieči úplavicu, hnačku a omrzliny
  • zmierňuje uštipnutie hadom a škorpiónom
  • môže spôsobiť potrat, pretože má vplyv na maternicu

Paprika

  • dobrá pre kožu, vlasy a nechty
  • podporuje  imunitný systém
  • pomáha liečiť ochorenia srdca

Zemiaky

  • čistia pleť (surová šťava)
  • zdravý čistiaci prostriedok systému
  • účinkujú na slezinu-pankreas
  • harmonizujú žalúdok a liečia vredy
  • mažú črevá
  • neutralizujú telesné kyseliny
  • zmierňujú artritídu a reumu
  • znižujú zápaly a krvný tlak
  • šťava lieči popáleniny (externe)
  • zelené zemiaky a klíčky sú toxické

Paradajka

  • zmierňuje suchoty a smäd
  • tonizuje žalúdok a čistí pečeň
  • čistí krv a detoxikuje telo všeobecne
  • povzbudzuje trávenie
  • uvoľňuje vysoký krvný tlak a bolesti hlavy

POZNÁMKA: Odšťavovanie niektorej zeleniny z rodiny cibuľovitých, môže trvať niekoľko dní aby vypustila korenistú arómu z odšťavovača, ale zanechávajú chute aj na odšťavovači.

Cesnak

  • vynikajúci pre rýchle všeobecné čistenie celého systému
  • stimuluje chuť k jedlu, sekréciu žalúdočných štiav, podporuje peristaltiku a diuretiká, a odstraňuje obštrukciu brucha
  • podporuje krvný obeh a potenie
  • rozpúšťa hlieny v dutinách, prieduškách a pľúcach
  • inhibuje vírusy a iné mikroorganizmy, antibiotické a protiplesňové
  • odstraňuje črevné parazity, nepriaznivé baktérie a kvasinky
  • podporuje rast zdravej črevnej flóry
  • užitočný pri úplavici, zápale pľúc, tuberkulóze, astme, sennej nádche, haďom uštipnutí, a hepatitíde

Pór

  • pôsobí proti krvácaniu a hnačke
  • lieči ťažkosti pri prehĺtaní
  • pozitívne vplýva na pečeň

Cibuľa

  • všeobecne rovnaká ako cesnak, ale treba s ňou zaobchádzať opatrne a pomaly
  • znižuje krvný tlak a cholesterol
  • zmierňuje hlieny, zápal nosa a krku
  • užitočná pri úplavici
  • inhibuje alergické reakcie
  • zaháňa komáre
  • odpudzuje blchy z domácich miláčikov
  • lieči bolesť a opuchy

Paštrnák

  • pozitívne vplýva na slezinu, pankreas a žalúdok
  • pomáha pečeni a žlčníku
  • podporuje potenie
  • je mierne močopudný
  • maže črevá
  • divoká odroda môže byť jedovatá

Tekvica

  • pomáha regulovať rovnováhu cukru v krvi a má pozitívne účinky na pankreas
  • užitočná pre cukrovkárov a hypoglykemikov
  • podporuje odvádzanie hlienu z pľúc, priedušiek a krku

Reďkovka

  • zvlhčuje pľúca
  • rozpúšťa hlien v prínosových dutinách, hrdle a zažívacom trakte
  • povzbudzuje činnosť pečene a čistí systém
  • vylúči a zabráni žlčovým kameňom
  • skvele čistí obličky, znižuje zadržiavanie vody,
  • podporuje vylučovanie kameňov z obličiek a močového mechúra
  • pomáha udržať hormóny štítnej žľazy v rovnováhe
  • stimuluje obehový systém
  • zmierňuje tráviace ťažkosti a opuch brucha

Jarná cibuľka

  • podporuje močenie a potenie
  • má protiplesňové a antimikrobiálne vlastnosti
  • dobrý liek na hnačku, bolesti brucha, opuchy a artritídu

Dyňa

  • prospieva slezine-slinivke brušnej a žalúdku
  • znižuje zápaly
  • zmierňuje bolesti
  • diuretikum

Sladké zemiaky

  • posilňujú slezinu a pankreas
  • odstraňuje toxíny z tela
  • prospieva obličkám
  • liečia hnačku

Kvaka

  • zlepšuje krvný obeh, podporuje potenie
  • podporuje stavbu krvi, čistí a detoxikuje telo
  • odstraňuje hlien, zmierňuje kašeľ
  • lieči pľúcne súvisiace nerovnováhy, dutín a priedušiek poruchy a astmu

Fakty o nutričných hodnotách zeleniny – odšťavovanie

Odšťavovanie je jeden z najpopulárnejších spôsobov ako dostať zo zeleniny to, čo telo potrebuje. Je dobré piť aspoň pollitra až liter odšťavenej zeleniny denne. Príkladom takejto šťavy je mix repy, mrkvy, zeleru, uhorky, paradajky, reďkovky, cukety a červenej repy s rímskym a zeleným šalátom, špenátom, kapustou, púpavou a pretržlenovou vňaťou. Dobré je doň pridať aj citróny a jablká. Aleternatívnymi zeleninami sú napríklad kel, zelená repa, listová zelenina, reďkovky či sladký zemiak.

PODOBNÉ ČLÁNKY

ŽIADNE KOMENTÁRE

Nechajte odkaz