Nutričné hodnoty ovocia

Nutričné hodnoty ovocia

0 156

Pre správne pochopenie raw food stravovania resp. raw diéty je potrebné poznať výživné hodnoty ovocia. Najmä preto aby ste si mohli vytvoriť vlastný individuálny nutričný program. Je tiež dobré vedieť, že liečivé vlastnosti ovocia sú k dispozícii najmä vtedy, pokiaľ ovocie dozrieva na slnku. Dávajte si ale pozor na ovocie pred dozretím, ktoré obsahuje škodlivé kyseliny. Najlepšie je taktiež konzumovať miestne a najmä čerstvé ovocie.

Hlavné fakty o nutričných hodnotách ovocia

  • Je ľahko stráviteľné.
  • Je zásadité a čistí.
  • Vyrovnáva v tele nadmernú konzumáciu potravín.
  • Stimuluje pečeň a pankreas, dáva mu prirodzený laxatívny účinok.
  • Najlepšou možnosťou je jesť ho samotné alebo so zelerom.

Nutričné hodnoty konkrétnych druhov ovocia

Odšťavovanie sústreďuje čistiace a liečivé vlastnosti väčšiny potravín (nie však avokáda alebo banánu). Poďme sa teda pozrieť na niektoré z bežne dostupných druhov obľúbeného ovocia a na to, aké výživné a liečivé vlastnosti má:

Jablká

  • zvlhčujú pľúca pre ich ochranu
  • povzbudzujú chuť k jedlu
  • napravujú poruchy trávenia, pomáhajú odstraňovať cholesterol a toxické kovy
  • výhodou je ich nízky obsah cukru
  • čistia obličky, pečeň a žlčník, zmäkčujú žlčové kamene
  • majú vysoký obsah minerálov, čistia krv

Marhule

  • zvlhčujú pľúca
  • používajú sa pri astme a iných poruchách pľúc
  • používajú sa na liečbu anémie

Avokádo

  • tvorí krv
  • harmonizuje pečeň
  • maže pľúca a črevá
  • vyživuje mozog
  • lieči vredy
  • skrášľuje pokožku

Banány

  • premazávajú črevá a pľúca
  • liečia zápchu a vredy
  • slúžia na detoxikáciu tela
  • sú užitočné pri liečbe drogovej závislosti (najmä alkoholizmus)
  • sú bohaté na draslík

Hrozno

  • je tonikum, ktoré pomáha budovať a čistiť krv
  • má pozitívne účinky na obličky a pečeň
  • lieči reumatizmus a artritída
  • je diuretikom
  • llieči hepatitídu
  • tmavé odrody sú lepšie pre budovanie, posilňovanie a odstránenie vírusov z krvi

Grapefruit

  • lieči zlé trávenie
  • pomáha pri prekonávaní otravy alkoholom
  • pomáha vyliečiť hlien a poruchy pľúc
  • zvyšuje chuť k jedlu počas tehotenstva

Citróny

  • užitočné najmä pre tých, ktorí jedli potravu s vysokým obsahom tuku
  • čistia krv
  • Majú pozitívne účinky na pečeň a žlčník
  • majú antiseptické, anti-mikrobiálne vlastnosti
  • sú dobré pri prechladnutí, chrípke, kašli, alergii a astme
  • zlepšujú vstrebávanie minerálov
  • liečia vysoký krvný tlak a zle cirkulujúcu krv

Pomaranče

  • všeobecné tonikum pre slabé trávenie
  • regenerujú telesné tekutiny
  • sú cenné pri zápalových ochoreniach, ako je napríklad artritída
  • pomáhajú znižovať horúčku
  • sú výhodné pre slabé ďasná a zuby
  • riešia zlé zažívanie a hlien (kôra)

Papáya

  • pozitívne pôsobí pri zažívaní a upokojuje tráviace ťažkosti
  • čistí a upokojuje zažívací trakt
  • zvlhčuje pľúca a zmierňuje kašeľ
  • upokojuje trávenie a hlien
  • zvyšuje krásu kože, vlasov a nechtov

Broskyne

  • podporujú stavbu telesných tekutín
  • zvlhčujú pľúca a črevá
  • znižujú vysoký krvný tlak

Hrušky

  • zvlhčujú pľúca, pažerák a vysušenie všeobecne
  • odstraňujú hlien z ​​pľúc
  • používajú sa pri zápche, zápale žlčníka a obštrukcii

Ananás

  • prospešné pre alergie, artritídu, zápaly a poškodí pečeň a žlčové kamene
  • zvyšuje tráviacu schopnosť, a ničia červy a iné parazity
  • Nesmú ho užívať ľudia s peptickými vredmi
  • je diuretikom
  • lieči úpal, tráviace ťažkosti, nechutenstvo a hnačku

Slivky

  • pomáhajú pri tvorbe telesných tekutín
  • používajú sa pri ochorení pečene, najmä cirhóze
  • namočené sušené slivky sú tradičným liekom na zápchu
  • používajú sa pri dehydratácii
  • konzumácia veľkého množstva sliviek, nie je vhodná pre ľudí, ktorí majú citlivé trávenie alebo vredy

Maliny

  • pozitívne účinky na pečeň a obličky
  • obohacujú a čistia krv od toxínov
  • upravujú menštruačný cyklus
  • kontrolujú močové funkcie
  • liečia chudokrvnosť

Jahody

  • prospievajú slinivke brušnej a zvyšujú chuť do jedla
  • zvlhčujú pľúca a vytvárajú telesné tekutiny
  • uvoľňujú močové ťažkosti
  • užitočné pre reparáciu tepien a tkanív
  • alergické reakcie na jahody sú často spôsobené plodmi

Melón

  • podporuje stavbu telesných tekutín
  • je diuretikom – vyplavuje prebytok kyseliny z tela
  • zvlhčuje črevá
  • lieči močové ťažkosti a obličky a zápalov močových ciest

Nutričné hodnoty ovocia – najlepšie smoothies

Najjednoduchší spôsob, ako konzumovať dostatočné množstvo ovocia v našej strave je jednoznačne smoothies. Všetky vyššie uvedené plody môžete využiť v rôznych receptoch na prípravu tohto typu nápoja. Melón je však lepšie konzumovať samostatne a avokádo sa do smoothies príliš nehodí. Mali by ste sa však pokúsiť nájsť práve takú kombináciu ovocia, ktorú si jednoducho v smoothies zamilujete.

PODOBNÉ ČLÁNKY

ŽIADNE KOMENTÁRE

Nechajte odkaz