Alkalické (zásadité) potraviny

Alkalické (zásadité) potraviny

0 461

Zásadité potraviny sú surové potraviny, ktoré po spracovaní ľudským metabolizmom zanechávajú v tele zvyšky –  tzv. zásaditý popol. Naproti tomu kyslé potraviny zanechávajú v tele kyslý popol. Ako už bolo v predchádzajúcich článkoch spomenuté je veľmi dôležité aby boli v našom tele kyseliny a zásady v rovnováhe, pretože práve táto rovnováha určuje náchylnosť organizmu k chorobám. Tým sa lepšie darí v kyslom prostredí a práve preto musíme toto prostredie regulovať konzumáciou zásaditých potravín.

V nasledujúcich riadkoch si môžete prečítať zoznam potravín, v ktorom zistíte aké potraviny sú zásadité a ktoré potraviny sú kyslé:

Odporúča sa, aby sa naša strava skladala z 80% potravín s alkalickým popolom.

Zásadité potraviny

  • avokádo
  • banány
  • brokolica
  • černice
  • fazuľa (všetky typy)
  • jablká
  • kapusta
  • karfiol
  • mandle
  • marhule
  • mrkva
  • para orechy
  • pohánka
  • repa
  • ružičkový kel

 

Najlepšie kyslé potraviny

  • cestoviny
  • čučoriedky
  • jačmeň
  • kukurica
  • med
  • ovsené vločky
  • ryža (všetky typy)
  • šošovica

Kyslé potraviny

  • múka – všetky (okrem múky z pohánky a prosa)
  • arašidové maslo
  • brusnice
  • hydina
  • mlieko a mliečne výrobky
  • mäso
  • orechy
  • rohovník
  • ryby
  • slivky
  • sušené slivky
  • tekvica

Najmenej vhodné kyslé potraviny

  • alkohol
  • káva
  • prevarené jedlo (všetky typy)
  • sóda

Neutrálne

  • maslo

Od najlepšieho k najhoršiemu

K objasneniu ešte raz, najlepším zdrojom zásaditej potravy sú pre nás surové rastliny. Všetko ostatné je kyselina. Hrozby, ktorým sme vystavili naše telo, nájdete v nasledujúcej tabuľke zoradené od najlepšieho k najhoršiemu.

Veci, ktoré sme skonzumovali od najlepšieho (1) po najhoršie (15)

Alkalické
1) Surové ovocie a zelenina

Kyslé
2) Kyslejšie ovocie: čučoriedky, brusnice, slivky, sušené slivky
3) Celé zrná – varené
4) Predvarené ovocie a zelenina (varená na viac ako 47 °C)
5) Mliečne výrobky: syr, mlieko, vajcia
6) Cukor a rafinované zrná
7) Biele mäso, bez ohľadu na to, ako sa varí
8) Červené mäso, bez ohľadu na to, ako sa varí
9) Korenie, koreniny a pikantné/korenisté jedlá
10) Vyprážané potraviny
11) Káva
12) Soľ
13) Alkohol
14) Drogy (legálne aj nelegálne)
15) Tabak

Je ľahké vidieť, ako je možné vydať sa na nesprávnu cestu stravovania. Teraz, si už môžete byť vedomí dôsledkov svojich stravovacích návykov a zaradiť viac surových potravín (ovocie a zeleninu) do svojho jedálnička. Začnete tak nakláňať vaše telo späť k lepšiemu zdraviu a rovnováhe. Je to len na vás.

PODOBNÉ ČLÁNKY

0 157

0 141

ŽIADNE KOMENTÁRE

Nechajte odkaz