Prečo sú surové potraviny to najlepšie pre zdravie

Prečo sú surové potraviny to najlepšie pre zdravie

0 415

Raw food stravovanie resp. raw diéta, ktorá je zložená výlučne zo surových potravín, nie je len akýmsi doplnkom životného štýlu, ktorý vám pomôže znížiť hmotnosť. Surové potraviny sú dôležité najmä pre správne fungovanie každého ľudského organizmu. Možno ani netušíte, že práve tieto potraviny sú tou najlepšou voľbou pre podporu správnej funkcie vášho tela a to hneď v troch dôležitých bodoch:

  1. Enzýmy, ktoré sa nachádzajú v surových potravinách dokážu zaistiť dokonalé fungovanie každej časti vášho tela.
  2. Vaše telo je neustále ohrozované vonkajšími vplyvmi a práve surové potraviny vás dokážu zásobovať takým množstvom výživy, vďaka ktorému váš imunitný systém bude schopný odolávať akémukoľvek útoku.
  3. Surové potraviny dokážu vo vašom tele vytvoriť tzv. zásadité prostredie, ktoré vás spoľahlivo chráni pred nákazou.

Predstavte si teda, aké by bolo zažiť ten skvelý pocit, že vaše telo funguje dokonale. Práve s raw stravovaním resp. raw diétou si môžete byť istí, vaše zdravie nič neohrozí, a že váš imunitný systém zvládne čokoľvek. Raw food diéta zároveň napomáha vytváraniu akéhosi ideálneho prostredia vo vašom tele, ktoré prospieva vášmu zdraviu.

Zdravie a enzýmy v surových potravinách

Enzýmy sú molekuly, ktoré zastávajú konkrétne, pracovné miesta v tele. Takýmto miestom je napríklad aj trávenie potravy, stavba bielkovín v kostiach a pokožke alebo pomoc pri detoxikácii organizmu. Enzýmov však existuje viac ako tisíc.

Poznáme:

  1. metabolické enzýmy, ktoré pracujú v krvi, tkanivách a orgánoch
  2. enzýmy získané zo surových potravín
  3. tráviace enzýmy

Každý z nás sa rodí s tzv. enzýmovou rezervou. Túto rezervu dedíme, ale počas života ju aj strácame. Množstvo takýchto enzýmov sa totiž vekom znižuje a to najmä v prípade, že ich nedokážeme doplniť dostatočne vyváženou stravou. Je potrebné uvedomiť si, že práve surové potraviny sú jedinečným zdrojom potrebných enzýmov. Varením totiž nie len ničíme nutričné hodnoty potravín, ale tepelnou úpravou v nich ničíme takmer 85% pôvodných živín.

Jedlo varené už pri 47°C celkom stráca enzýmy a proteíny. Tie sa buď ničia úplne alebo sa pretvárajú na nové formy, ktoré buď nie sú stráviteľné alebo sú stráviteľné s ťažkosťami. Taktiež veľa vitamínov varením stráca svoju vitalitu. Enzýmy sa strácajú aj pri pečení chleba, či pasterizovaní výrobkov. Dokonca aj konzervy a ovocné šťavy, ktoré môžu obsahovať vitamíny a minerály, stratili v procese zahrievania enzýmy.

Potravinársky priemysel, rafinácia, varenie, či nástup éry mikrovlnnej rúry dostávajú do protravín viac škodlivín ako prospešných látok. Tieto procesy spôsobujú v potravinách, ktoré jeme dramatické zmeny. Prečo teda dobrovoľne v potravinách vytvárať deficit enzýmov?

Surové potraviny, zdravie a imunitný systém

Vzhľadom k tomu, že imunitný systém získava energiu, ako jeden z posledných, po svaloch, orgánoch a tráviacich funkciách, je dôležité, aby ste jeho výživu nenahradzovali liekmi. Náš imunitný systém je totiž navrhnutý tak, aby dokázal odraziť čokoľvek a to tak dlho, ako sme my schopní dopriať mu správnu výživu. Hrozbou číslo jedna pre naše zdravie, je konzumácia jedla, ktoré ani nie je jedlom (cukor, alkohol, spracované a varené potraviny). Práve Raw food, teda surové jedlo, telo dokáže spracovať správne a tak neaktivuje imunitnú odpoveď.

Môžeme povedať, že ak je imunitný systém mobilizovaný zakaždým, keď sme si do úst vložili sústo nesprávnej stravy, vybije sa. Do 30 minút po varenom jedle alebo konzumácii “falošných” potravín, reaguje krvný obraz vysokým počtom bielych krviniek – imunitnou odpoveďou. Predstavte si ako vaše telo reaguje v prípade, že ho napadne cudzí organizmus. Práve tak reaguje aj v prípade konzumácie preň nevhodných potravín. Naše telo nás okamžite varuje, že niečo nie je v poriadku a je len na nás či sme schopní mu naslúchať

Imunitný systém sa zameriava na boj s molekulami tohto cudzieho útočníka tak, že obklopuje dané miesto vodou ako súčasť zápalovej odpovede. Týmto procesom ako by naše telo vzdalo boj s vyprázdňovaním všetkého nežiaduceho z nášho tela. Zahltenie vodou má za následok zväčšovanie tkanív. Hmotnosť drvivej väčšiny ľudí obsahuje aspoň 5 – 10 kg vody. Jediným spôsobom, ako prekonať tento jav je trvalo sa vyhnúť konzumácii spomínaných “falošných” potravín. Aj to je jeden z dôvodov prečo hovoríme o zmene životného štýlu. Konzumácia tzv. raw food, teda surových potravín je to najlepšie, čo môžeme urobiť pre náš imunitný systém, hmotnosť a telo samotné.

Surové potraviny, zdravie a rovnováha zásady a kyseliny v ľudskom tele

Veľmi dôležitým faktorom v oblasti zdravia je rovnováha zásady a kyseliny v tele. Práve táto rovnováha je dôležitým aspektom životaschopnosti a určuje, či sa v tele môže dariť šíreniu rôznych chorôb. Na stupnici od 1 do 14, je číslo 1 kyselina a 14 zásada. Krvné riečisko musí zostať približne pri hodnote 7,4 (známe ako pH krvi). Konzumácie nevhodných potravín posúva tieto hodnoty smerom ku kyslej oblasti.

V prípade, že pečeň nemôže detoxikovať, alebo úplne neutralizovať krv, telo začne ukladať toxíny v bunkách. Ale skôr, než sa do tohto bodu dostane, telo začne, v snahe kompenzovať ideálne prostredie, využívať dôležité zásadité (alkalické) minerály ako napríklad vápnik. Ten čerpá z kostí a neutralizuje ho do krvného riečišťa. Tento proces nie len vyčerpáva,ale vo veľkej miere aj poškodzuje organizmus. Nehovoriac o tom, že čerpaním vápniku z kostí, vzniká pravá príčina vzniku osteoporózy.

Stav svojho zdravia môže otestovať každý z nás a to úplne jednoducho, pomocou testovacieho papierika, ktorý sa nazýva aj lakmusový papier. Ten je možné dostať v obchodoch so zdravou výživou a v lekárňach. Vaše sliny by v ideálnom prípade mali pred jedlom dosahovať hodnotu 7,0. Pri hodnotách 6,2 alebo vyššej ste ešte stále v normálnom rozmedzí. Priemerom pre zdravé telo je hodnota 6,5. Tieto výsledky sú taktiež ukazovateľom stavu vašej enzýmovej rezervy. Práve preto, po jedle, t.j. po doplnení enzýmov nameriate vyššie hodnoty.

Surové potraviny, zdravie a vaše nové ja

Regenerácia ľudského tela je takmer magická. Každá bunka vo vašom tele sa sama regeneruje pravidelne (približne každých pár dní). Dokonca aj pomaly rastúce kostné bunky sú úplne nahradené každých šesť mesiacov. Práve preto je pre celkové omladenie, potrebné začať čistiť vaše telo na bunkovej úrovni.

Ak začnete s očistou vašich buniek dnes, môžete mať čistejšie telo už počas niekoľkých dní. Úplne „vynovené“ bude vaše telo už za šesť mesiacov. Zdravá surová výživa je dobrým začiatkom, aj v prípade, že sa nechcete usilovať o celkovú regeneráciu.

PODOBNÉ ČLÁNKY

0 156

0 109

ŽIADNE KOMENTÁRE

Nechajte odkaz